İnegöl Halil İnalcık Sosyal Bilimler Lisesi

 Okulumuzun Tarihçesi

 

 

25.03.2015 3743

SOSYAL BİLİMLERİN TARİHİ

Sosyal Bilimler hayatın fizyolojik, biyolojik, kimyasal yönlerini araştıran doğa bilimlerinden farklı olarak sosyal yaşamı ve insan davranışlarını araştırır. Kültürel, siyasal ve ekonomik yapılar, değerler, normlar, sanat ve fikir dünyası sosyal bilimlerin araştırdığı konulardır.

Sosyal Bilimler; Sosyoloji, Tarih, Antropoloji, Psikoloji, Siyaset Bilimi, Hukuk, İktisat ve Beşerî Coğrafya gibi insana ve sosyal yaşama ilişkin bilimlerdir. Sanat, siyaset, bürokrasi, ekonomi, dil, din, kültür, ahlak gibi konular sosyal bilimler içerisinde birbiriyle ilişkili şekilde çok yönlü olarak incelenir.

Batı Avrupa´da modern Sosyal Bilimlerin 18. yüzyıldan itibaren geliştiği söylenebilir. Coğrafi keşifler, Rönesans, Bilimsel Devrimler, Aydınlanma, Fransız Devrimi, Sanayi Devrimi, Kentleşme gibi süreçlerin yarattığı değişimleri anlamak ve ortaya çıkan sosyal sorunlara çözüm arama çabaları sosyal bilimlerin doğuşuna yol açmıştır. Sanayi Devrimi ve kentleşmenin neden olduğu alt-üst oluşa ve sosyal bunalıma çözüm arama çabalarına bağlı olarak sosyal bilimler büyük gelişim göstermiştir. Özellikle sosyoloji için sanayi devrimi ve kentleşmenin getirdiği bunalımın çocuğu denilebilir.

 1900 yılında şimdiki İstanbul Üniversitesi olan Darülfünun´un açılışı ülkemizde sosyal bilimlerin gelişimi açısından en önemli dönüm noktasıdır. II.Meşrutiyet Döneminde önemli fikir adamlarını bünyesine katan Darülfünun önemli bir atılım gerçekleştirmiştir. 1914 yılında Dünya´nın ilk Sosyoloji kürsülerinden birisi Ziya Gökalp tarafından bu Darülfünunda kurulmuştur.

İngegöl Halil İnalcık Sosyal Bilimler Lisesi 

İlk önce öğretmen liselerinin dönüşümüne bağlı olarak, İlçemizdeki Zeki Konukoğlu Öğretmen Lisesi Sosyal Bilimler Lisesine dönüştürüldü. Daha sonra bu dönüştürme işlemi iptal edilince; İnegöl'de Sosyal Bilimler Lisesi de olmalı yaklaşımı ile birlikte İnegöl Sosyal Bilimler Lisesi 2014 yılında Hacı Sevim Yıldız Eğitim Kampüs'ündeki Tekstil Bölümümü binası tahsis edilerek hizmete açılmıştır. Okulumuzun Kurucu Müdürü Mahmut ALPİR'dir.