Sosyal Bilimler Lisesi Nedir?

13.01.2015 10726

Ortaöğretimin genel amaçlarının yanı sıra, edebiyat ve sosyal bilimler alanlarında öğrencilerin bilim insanı olarak yetiştirilmelerine kaynaklık etmeyi amaçlayan yatılı / gündüzlü ve karma okullardır.

İlk defa 2003 yılında İstanbul'da açılan Sosyal Bilimler liseleri, ortaöğretimin genel amaçlarının yanı sıra, edebiyat ve sosyal bilimler alanlarında öğrencilerin bilim insanı olarak yetiştirilmelerine kaynaklık etmeyi amaçlamaktadır. Hazırlık+4 yıl olarak eğitim verilen Sosyal Bilimler liselerinde bir şubeye alınacak öğrenci sayısı 30'dur.

İstanbul Prof. Dr. Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesi ile Ankara Türk Telekom Sosyal Bilimler Lisesinde IB Programı uygulanmaktadır. Bakalorya programını takip ederek uluslararası geçerliliği olan IB diploması alan öğrenciler, yurt dışındaki pek çok üniversiteye girişte avantajlı duruma gelmekte, hatta bazı üniversitelere sınavsız kabul edilmektedirler. IB Programı, halen 125 ülkede uygulanmaktadır.

2017-2018 eğitim-öğretim yılına kadar bu okullara merkezi yerleştirme ile öğrenci alınmakta iken 2018-2019 eğitim-öğretim yılında "Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu" esaslarına göre Merkezi Sınav Puanı (MSP) ile öğrenci alınmaktadır. Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları kapsamında olan Sosyal Bilimler liselerinin sayısı 2019-2020 eğitim-öğretim yılında 90'a ulaşmıştır. 

Sosyal bilimler liselerinden mezun olan öğrencilerin genellikle Hukuk, Siyasal Bilimler, Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Psikoloji, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, İşletme, İktisat, Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Coğrafya, Felsefe, Halkla İlişkiler, İngiliz Dili ve Edebiyatı, İngilizce Öğretmenliği gibi meslek alanlarında yükseköğretime devam ettiği gözlenmektedir.

Bu okullardan mezun olan öğrenciler yeterli puana sahip oldukları takdirde eşit ağırlık, sayısal, sözel veya dil puanı ile öğrenci alan tüm bölümleri tercih etmeleri mümkündür.